Accidentele rutiere pe trecerile de pietoni sunt la ordinea zilei în România și în loc să vedem măsuri pentru creșterea siguranței pietonilor, în mediul online au apărut “sfaturi” atribuite Poliției Rutiere prin care pietonii sunt făcuți responsabili.
“Dacă pietonul nu se asigură (n. i. pe trecere), atunci pietonul moare.[…] NU calci pe trecerea de pietoni înainte să te asiguri că fiarele pe 4 roți sunt pregătite să te lase, au redus viteza și s-au oprit!” ar spune Poliția Rutieră într-una dintre postările devenită virală.
Practic, traficul este considerat o junglă, unde nu există prioritatea pietonilor la trecere, “fiarele pe 4 roți” putând accidenta pe oricine care nu se apără suficient.
Atragem atenția că responsabilitatea în trafic este în primul rând a șoferilor, care conduc mașinile ce pot deveni letale. Este și motivul pentru care șoferii fac teste medicale, au reguli de conduită și dau examen.
În schimb, pietonii pot fi vulnerabili, nu au aceeași capacitate de atenție, unii sunt nevăzători, cu deficiențe de auz sau locomotorii, neurodivergenți, vârstnici, copii, unii au consumat alcool sau vin de la dentist sau oftalmolog după anestezie, cazuri sunt nenumărate. NU este normal să moară pe trecerea de pietoni (cu dreptatea în mână) în condițiile în care AVEM REGULI SCRISE CU LITERĂ DE LEGE!
Autoritățile pun cu predilecție accentul pe conștientizarea pietonilor, cînd de fapt șoferii trebuie conștientizați. De aceea, APTA a trimis o adresă către I.P.J. Iași prin care am solicitat lămurirea veridicității acestor “sfaturi” și demararea unei campanii de informare corecte asupra obligatiilor șoferilor prevăzute în Codul Rutier.
#IașulIubeștePietoniiȘiBicicliștii #IașulAccesibilPentruToți #OrașePentruOameni #ImplicareCivică #MobilitateSustenabilă