Măsuri pentru îmbunătățirea transportului în comun ieșean
Măsuri pentru îmbunătățirea transportului în comun ieșean

Măsuri pentru îmbunătățirea transportului în comun ieșean

💳Conform Proiectului de Hotărâre privind majorarea tarifelor tichetelor de călătorie valabile pe mijloacele de transport ale Societății Compania de Transport Public S.A. Iași, 𝗯𝗶𝗹𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝟭𝟮𝟬 𝗺𝗶𝗻𝘂𝘁𝗲 𝘃𝗮 𝗰𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝟮.𝟱 𝗹𝗲𝗶 𝗹𝗮 𝟯 𝗹𝗲𝗶, 𝗶̂𝗻 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝗰𝗲 𝗮𝗯𝗼𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝘂𝗻𝗶𝗰 𝗽𝗲 𝟯𝟬 𝘇𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝟴𝟬 𝗹𝗲𝗶 𝗹𝗮 𝟭𝟭𝟬 𝗹𝗲𝗶, din cauza creșterii cheltuielilor CTP cu combustibilii, utilitățile și salariile.

✍️În termenul legal acordat dezbaterii publice, APTA a transmis executivului si deliberativului necesitatea urgentării măsurilor privind creșterea calității transportului public, Iașul fiind în procedură de infringement din cauza poluării aerului, cu o dublare în decurs de aproximativ 2 ani a numărului de automobile înmatriculate în municipiu, de la 124 661 în 2019, la 267 553 în 2021, din care aproximativ 150 000 de vehicule au o vechime mai mare de 15 ani, cu congestii din ce în ce mai mari.

🚋În ciuda unor îmbunătățiri importante – refacerea liniilor de tramvai, noile autobuze și tramvaie, banda unică Nicolina – și cu un plan tarifar actual foarte avantajos, vedem cu toții, în trafic, că transportul public nu este încă un serviciu suficient de atractiv.

👎Fie că păstrăm 2.5 lei biletul sau îl facem 3 lei, sau 7 lei, problemele transportului public nu se vor rezolva: 𝑓𝑟𝑒𝑐𝑣𝑒𝑛𝑡̦𝑎 𝑠𝑐𝑎̆𝑧𝑢𝑡𝑎̆, 𝑛𝑒𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑜𝑟𝑎𝑟, 𝑎𝑔𝑙𝑜𝑚𝑒𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑖̂𝑛 𝑚𝑖𝑗𝑙𝑜𝑎𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑝𝑜𝑟𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛 𝑙𝑎 𝑜𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑣𝑎̂𝑟𝑓, 𝑖𝑛𝑓𝑟𝑎𝑠𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑝𝑖𝑒𝑡𝑜𝑛𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑎𝑟𝑎̆, 𝑛𝑒𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎̆, 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑙𝑎𝑏𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑍𝑜𝑛𝑎 𝑀𝑒𝑡𝑟𝑜𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡𝑎𝑛𝑎̆ 𝐼𝑎𝑠̦𝑖.

👉Astfel, complementar creșterii prețului tichetelor de călătorie, am propus următoarele măsuri menite a crește calitatea transportului public, a numărului de călători, deci și a încasărilor CTP:
◾️ Crearea de noi benzi unice, pentru a crește viteza operațională în trafic, scăzând astfel și consumul de carburanți;
◾️ Sincronizarea semafoarelor cu mijloacele de transport în comun, pentru a le prioritiza în trafic, a le mări viteza iar oamenii să nu mai piardă autobuzul/tramvaiul stând la semafor;
◾️ Înființarea de treceri de pietoni pe ambele părți la toate refugiile, pentru a crește siguranța pietonilor și a-i încuraja să folosească mijloacele de transport în comun, reînființarea trecerilor de la Agronomie, Tg. Cucu;
◾️ Lărgirea măcar la dimensiunile anterioare a tuturor refugiilor de tramvai, care acum sunt impracticabile de către persoanele vulnerabile (utilizatori de scaun rulant, părinți cu cărucior etc.) punându-le în pericol, situație observată și de ancheta AJPIS Iași care a constatat nerespectarea lățimii unor refugii în conformitate cu normativele în vigoare. CTP Iași are termen de remediere până pe 14 aprilie 2022, în caz contrar compania va fi sancționată;
◾️ Rezolvarea nemulțumirilor din partea utilizatorilor de transport public referitoare la comportamentul neadecvat al șoferilor/vatmanilor, nefuncționarea unor dispozitive de achiziționare a biletelor din autobuze/tramvaie și ineficiența serviciului de sesizări al CTP.

» Primăria Municipiului Iași | Compania de Transport Public Iasi
#MobilitateSustenabilă #OrașePentruOameni

Sari la conținut