PENTRU ÎNCEPUT, CONTEXTUL:
De la începutul activității noastre, ne-am propus să punem umărul la îmbunătățirea mobilității în Iași, cu accent pe sustenabilitate.
Dorința noastră este și va rămâne să avem o colaborare bună cu Primăria Municipiului Iași și ne bucurăm că anumite proiecte propuse de A.P.T.A. au avut susținerea administrației și sunt în derulare în prezent.
Unul dintre acestea este realizarea Master Planului pentru circulația bicicletelor în Municipiul Iași, un document strategic care este în prezent în lucru la proiectant și va presupune proiectarea rețelei velo și obținerea avizelor necesare realizării pistelor. Prin urmare, un document complex, pentru care ne-am consultat deja cu proiectanții cu care vom menține legătura până la finalizare.
Ni s-a spus limpede că noua rețea de piste va fi integral delimitată de traficul pietonal și auto, iar pistele vor avea dimensiunile după standarde.
Prin urmare, este de la sine înțeles că actualele benzi roșii trasate pe trotuare nu mai intră în ecuația noii rețele velo. Realitatea din teren ne arată că benzile de pe trotuare sunt realizate incoerent, fără continuitate, fără să aibă lățimea indicată de standarde, fără treceri pentru biciclete la trecerile de pietoni, cu zone fără rampe sau cu rampe necorespunzătoare și cu nenumărate obstacole aflate atât pe piste cât și pe spațiul rămas pietonilor.
Prezența benzilor pe trotuar a generat conflicte la nivelul trotuarului, punând în pericol atât pietonii, cât și utilizatorii de biciclete/trotinete, dar mai ales categoriile vulnerabile, persoanele cu dizabilități (nevăzătorii, persoanele cu deficiențe locomotorii etc.), părinții cu cărucior, vârstnicii, copiii. Ba chiar au generat o prejudecată în rândul unor șoferi ce consideră că locul bicicliștilor este pe trotuar, lucru complet eronat, bicicleta fiind vehicul.
În multe zone pietonale spațiul este ocupat integral de aceste benzi, încălcând Normativul 51/2012 privind accesibilizarea spațiului public. Însăși prezența benzilor roșii pe trotuare încalcă acest normativ care indică cu claritate faptul că pistele pentru biciclete trebuie separate de zona pietonală.
DEMERSUL A.P.T.A. DE DESFIINȚARE A BENZILOR ROȘII DE PE TROTUARE:
Una din organizațiile A.P.T.A., cu sprijinul nostru, a formulat intervenții în dosarele declanșate de amenzile abuzive primite de bicicliști în Iași. În cadrul acestora, A.P.T.A. a făcut o analiză detaliată a nelegalității actualelor benzi de pe trotuare ce a constat în măsurători și fotografii relevante care indică în mod cert că aceste benzi nu-și au locul pe trotuare și trebuie desființate întrucât au un impact negativ major asupra calității vieții ieșenilor.
Au fost analizate sectoare de drum ce au benzi pe trotuare și s-au constatat nereguli pe întreaga rețea pentru biciclete. Nereguli ce țin atât de modul defectuos în care au fost construite, cât și de felul în care afectează spațiul legal destinat pietonilor.











Aceste benzi pentru biciclete au fost realizate ca parte din proiecte ample de reamenajare stradală și pietonală, avizele fiind date pe fiecare proiect în parte în ansamblu, fără să se aibă în vedere caracteristicile necesare, obligatorii pe care trebuie să le aibă fiecare pistă pentru biciclete și fiecare trotuar, ce ar fi trebuit să respecte spațiul obligatoriu legal pentru pietoni.
În sprijinul demersului nostru atașăm o serie de fotografii relevante, cu explicațiile aferente, care arată clar problemele și ineficiența benzilor de pe trotuare și nevoia de a fi realizată o nouă infrastructură velo viabilă pentru ieșeni.
Prin demersul nostru vrem să redăm spațiul de siguranță pietonilor, trotuarele să devină prietenoase, fără pericole și să încurajeze mersul pe jos, în acord cu principiul dezvoltării orașelor ca walkable cities și, în același timp, să încurajăm administrația să amenajeze piste sigure pentru biciclete/trotinete fără să compromită spațiul verde dintre pietoni și carosabil. Dorim ca autoritățile să dezvolte în Iași o infrastructură la standarde europene, conformă normativelor în vigoare, pentru mijloacele active de deplasare, prietenoase cu mediul, așa cum va trebui să indice Master Planului pentru circulația bicicletelor.
#MobilitateSustenabilă#ImplicareCivică#OrașePentruOameni#IașulAccesibilPentruToți