Administrația ieșeană trebuie să acționeze pentru a reduce poluarea
Administrația ieșeană trebuie să acționeze pentru a reduce poluarea

Administrația ieșeană trebuie să acționeze pentru a reduce poluarea

👩‍🎓 Grupul interguvernamental pe problema schimbărilor climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) al Națiunilor Unite a publicat astăzi raportul influenței umane asupra acestor transformări. Omenii de știință au avertizat că ne aflăm sub un „Cod roșu pentru umanitate”, iar unele schimbări sunt deja ireversibile.

🚗🚛 Transportul urban este o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră. De asemenea, transporturile sunt și o sursă importantă de poluare atmosferică cu particule în suspensie și dioxid de azot (NO2), ce dăunează sănătății umane și mediului.

🆘 Iașul, alături de alte orașe mari din țară, este în procedură de infringement pentru depășirile de NO2. Acum este cu atât mai urgentă schimbarea paradigmei, adoptarea unui model de transport metropolitan sustenabil.

🔚Administrația trebuie să oprească definitiv investiția în pasajele auto supraterane din Podu Roș, de-a lungul Bahluiului, precum și alte proiecte, decizii ce contravin politicilor europene de mediu. Scăderea emisiilor, decarbonizarea transporturilor se fac nu construind și mai multă infrastructură pentru mașina personală în plin centrul orașului, peste luciul de apă, ci revitalizând Bahluiului, transformându-l într-un culoar verde și încurajând mijloacele de transport alternative.

🇪🇺👩‍🦽🧑‍🦯🏃‍🚴🚎Iașul trebuie să-și asume, alături de alte orașe europene, un rol important în implementarea de măsuri care vizează stimularea utilizării de energii și vehicule alternative cu emisii scăzute de dioxid de carbon, încurajarea mobilității active – mersul cu bicicleta și mersul pe jos, transportul public și sistemele de bike și car sharing, pentru a reduce emisiile și poluarea.

sursă foto: IPCC» Mihai Chirica | Daniel Juravle

» Primăria Municipiului Iașii

#ClimateChange

#ClimateReport

#MobilitateSustenabilă

#OrașePentruOameni

Sari la conținut