De la începutul anului au intrat în vigoare noile modificări aduse codului rutier britanic, în scopul îmbunătățirii siguranței și . Principala schimbare este ierarhizarea participanților la trafic în funcție de gradul de risc.
Pietonii, cei mai vulnerabili în trafic, sunt în varful ierarhiei, apoi bicicliștii, conducătorii auto având cea mai mare responsabilitate în reducerea pericolului la care îi supun pe ceilalți participanți la trafic. Se subliniază că pietonii întâlniți în trafic pot avea diverse afecțiuni, care nu sunt neapărat vizibile la prima vedere. Pe această nouă ierarhie, pietonii au prioritate la traversarea pe la colțul străzii, bicicliștii pot merge pe mijlocul drumului sau cate 2, unul lângă celălalt, mai ales dacă circulă în grupuri cu copii sau începători.
Privind la afișul realizat de administrația britanică observăm prezența în trafic a unui utilizator de scaun rulant și accesibilizarea căilor pietonale. Detalii care contează în educarea tuturor participanților la trafic asupra prezenței celor mai vulnerabili dintre noi.
De multe luni cerem primăriei includerea unui reprezentant APTA în Comisia de circulație, care să ofere o altă perspectivă, incluzând pietonii, utilizatorii biciclete, trotinete și de transport public. Facem apel către Primăria Municipiului Iași să adere la o astfel de viziune, care pune o ordine firească în mobilitatea urbană, și să includă reprezentanți ai societății civile în Comisia de circulație.