Am obținut de la Poliția Locală Iași o serie de date care ne arată că agenții au activitate în teren în aplicarea amenzilor, însă realitatea din oraș ne arată că nu este suficient pentru ca șoferii să își schimbe comportamentul. În continuare există mașini parcate pe trotuare, pe spații verzi, parcate ilegal pe locurile adaptate pentru persoanele cu dizabilități.
Cu toții dorim ca Iașul să fie un oraș organizat și prietenos cu locuitorii și vizitatorii săi. Cum ne place să vedem în orașele europene de referință. Dar organizarea se poate obține numai prin instituirea unor reguli ce trebuie respectate, iar în cazul încălcării lor să fie aplicate amenzi. Doar prin realizarea infrastructurii pentru mobilitatea sustenabilă, informarea publicului și prin măsuri coercitive se poate ajunge la un oraș bine organizat.
Poliția trebuie să își intensifice prezența în spațiul public în paralel cu măsurile de dezvoltare a transportului alternativ ale administrației ieșene, și aplicarea unui plan coerent de organizarea a spațiilor de parcare. În prezent Planul de parcare sustenabilă a municipiului Iași, realizat la inițiativa APTA în colaborare cu PMI, este în faza de definitivare la echipa specialistului în mobilitate, Tudor Măcicăşan. Pentru implementarea eficientă a acestui plan, administrația și instituțiile de ordine publică trebuie să își amplifice capacitatea de a impune respectarea regulilor de parcare.