Săptămâna Europene a Mobilității
Săptămâna Europene a Mobilității

Săptămâna Europene a Mobilității

👉 Începând de astăzi, 16 septembrie, orașele europene desfășoară evenimente ce promovează importanța utilizării mijloacelor de transport alternative și dezvoltarea infrastructurii pentru mijloacele prietenoase cu mediul în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității.

🚶🏻‍♀🧑🏻‍🦯👩‍🦽🚴🛴🚃 Mersul pe jos, cu bicicleta, trotineta sau cu transportul în comun sunt modalități active de transport ce încurajează un stil de viață sănătos, într-un oraș cu un aer mai curat și stimulează socializarea în comunitate.

🎥 Cu această ocazie prezentăm reportajul realizat de TVR Iași împreună cu Alex Luchici, președintele APTA, pe importanța implementării proiectului de accesibilizăre a pietonalelor în zona Rond Păcurari – BCU.

În reportaj nu au intrat toate informațiile discutate la filmări, însă le redăm aici pentru context:

🔹️ în Iași există 11.600 de prersoane cu diferite tipuri de dizabilități afectate zi de zi de lipsa accesibilizărilor în spațiul public;

🔹️ adaptarea pietonalelor vine și în sprijinul celor cu dizabilități temporare, a vârstnicilor, a părinților cu cărucioare, a femeilor însărcinate, a copiilor și contribuie la procesul de incluziune, oferind posibilitatea unui stil de viață activ;

🔹️ pentru accesibilizarea corectă a acestei zone, este necesară desființarea benzii roșii pentru biciclete de pe trotuar, ce ocupă abuziv spațiul, încălcând normativul 51 de accesibilitate, punând în pericol atât pietonii cât și utilizatorii de biciclete/trotinete. Vedeți în imagini cum banda roșie trece prin stația de autobuz exact în zona în care va trebui instalat pavajul tactil pentru nevăzători;

🔹️ sâptămâna următoare vom avea o întâlnire comună cu executantul lucrărilor de accesibilizare și cu responsabilul de proiect din PMI în care vom discuta despre achiziții și realizare după standarde a adaptărilor pietonale.

🤝 Administrația ieșeană trebuie să se alinieze tendințelor europene în privința dezvoltării mobilității sustenabile. Iașul are nevoie de pietonale prietenoase, piste sigure, delimitate și de transport public eficient, de alternative reale pentru a putea lăsa acasă mașinile personale. În baza parteneriatului IAȘUL ACCESIBIL PENTRU TOȚI încheiat cu primăria vom continua demersurile pentru îmbunătățirea condițiilor stradale și în instituții pentru categoriile vulnerabile și vom susține în continuare resprectarea planurilor strategice de mobilitate.

Mulțumim, TVR Iasi!

Menționăm că trecerea de pietoni supraînălțată nu a fost înființată încă, însă facem tot posibilul să devină o realitate cât mai repede și să se extindă mâsura la cât mai multe unități școlare pentru siguranța pietonilor.

Primăria Municipiului Iași | Mihai Chirica | Daniel Juravle

#SăptămânaEuropeanaaMobilității#EuropeanMobilityWeek#OrașePentruOameni#IașulAccesibilPentruToți#MobilitateSustenabilă

Sari la conținut