În timp ce Iașul stagnează la capitolul accesibilizării pietonalelor în conformitate cu „Normativul 51/2012 pentru adaptarea clădirilor civile și spațiului urban aferent la nevoile persoanelor cu handicap”, alte orașe din România progresează în acest sens, după cum se poate vedea în fotografiile atașate: pavaj lin, prietenos cu utilizatorii de scaun rulant și părinții cu cărucior, rampe late la unghi conform și trasee tactile pe sol pentru nevăzători. Așa ar trebui să arate toate trotuarele într-un oraș civilizat, ce își respectă cetățenii.
Asta ne-am propus să facem și în Iași când am încheiat parteneriatul IAȘUL ACCESIBIL PENTRU TOȚI cu Primăria Municipiului Iași în 2020. Cunoscându-se problemele generalizate de la nivelul pietonalelor care afectează zilnic ieșenii, am propus accesibilizarea sistematizată a orașului începând cu segmentul Rond Păcurari – BCU. Proiect bugetat în urmă cu mai bine de un an jumătate ce urma a fi derulat, APTA fiind chiar în grupul de lucru, însă din cauze birocratice proiectul este prins și în prezent în clarificări, urmând să intre pe agenda Consiliului Local în această lună, august.
Facem tot posibilul ca acest proiect să prindă viață, deja lucrurile trenează mult prea mult, iar reprezentanții administrației trebuie să conștientizeze importanța acestui demers. Reamintim că accesibilizările vin nu doar în sprijininul persoanelor cu dizabilități, ci și a vârstnicilor, a părinților cu cărucior, a copiilor, a femeilor însărcinate etc. Contribuie semnificativ la creșterea calității vieții, dar și la dezvoltarea economică a orașului prin stimularea turismului accesibil, care este extrem de vitregit la noi, pe când în alte țări are o dezvoltare importantă, cererea fiind tot mai mare odată cu rezolvarea aspectelor de accesibilitate.
Accesibilitate = Viață Activă
Cluj
》 Mihai Chirica | Daniel Juravle
#IașulAccesibilPentruToți#OrașePentruOameni#MobilitateSustenabilă#ImplicareCivică