Actualizare PMUD și SIDU Iași
Actualizare PMUD și SIDU Iași

Actualizare PMUD și SIDU Iași

🧑‍🏫În prezent, în Municipiul Iași, se actualizează 2 documente foarte importante: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Iași și a Zonei Metropolitane 2021 – 2030 (SIDU) și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

👩‍💻În februarie, am participat la o primă dezbatere asupra SIDU, iar ulterior am trimis primăriei și firmei contractate feedback pe document și o serie de propuneri de proiecte. Am solicitat și o discuție online pentru a explica mai bine conținutul adresei noastre, dar deocamdată nu a avut loc.

✍️Printre observațiile/propunerile trimise au fost cele referitoare la desființarea actualelor piste pentru biciclete de pe trotuare și refacerea lor, accesibilizarea pietonalelor, încurajarea într-un mod real a mijloacelor de deplasare alternative mașinii personale, actualizarea Registrului Verde în format digital, amenajarea arhitecturală a râului Bahlui și renuntarea definitivă la pasajul suprateran din Podu Roș, atât de anacronic.

🧐La partea de analiză a situației actuale, unul dintre aspectele care ne-a surprins a fost caracterizarea Pasajului Octav Băncilă drept “cel mai important proiect de infrastructură locală realizat în ultimii 20 de ani”. Am transmis că, din păcate, această lucrare nu corespunde unei abordări sustenabile a mobilității urbane, deoarece nu are piste pentru biciclete iar trotuarele sunt subdimensionate, 125 cm, necorespunzând Normativului 51/2012, care cere “buzunare de așteptare și întoarcere de 1.80 x 2.00 m la fiecare 25.00 m”, la această lățime. De asemenea, panourile de plexiglas utilizate au un efect de seră, mersul pe jos pe pod fiind greu de suportat din cauza mirosului de gaze de eșapament. Același plexiglas transparent este un pericol și pentru păsări, acestea lovindu-se în zbor.

👉Aceste două documente trebuie actualizate în acord cu tendințele europene și cu nevoile reale ale ieșenilor, și să stea la baza dezvoltării Iașului, care are nevoie de structură și viziune pe termen lung.

#OrașePentruOameni

#MobilitateSustenabilă

Sari la conținut