De ziua lui Eminescu, vă întrebăm dacă ați observat și voi că ni se usucă arborii stradali?
De ziua lui Eminescu, vă întrebăm dacă ați observat și voi că ni se usucă arborii stradali?

De ziua lui Eminescu, vă întrebăm dacă ați observat și voi că ni se usucă arborii stradali?

👎Probabil cel mai trist exemplu este pe Copou, unde teii maturi de pe aliniamentele stradale s-au uscat și au trebuit tăiați. Aceeași problemă este și pe Păcurari, Canta, N. Iorga etc. Nici ce s-a plantat în loc nu s-a dezvoltat cum trebuie, mulți uscându-se rapid.

🌳Dincolo de numeroasele studii științifice care arată că arborii stradali au un impact de mediu și social major, cu toții căutăm umbra lor vara. Au efect de barieră fonică împotriva traficului, fac trotuarele mai atractive mersului pe jos.

⚔️Tăierile agresive, așa-numitele „toaletări”, sarea, seceta, compactarea solului, materialul săditor de slabă calitate sunt printre explicațiile situației în care am ajuns.

👨‍🎓Ne dorim ca administrația să se aplece în mod serios asupra acestei probleme, să implice cei mai buni specialiști din țară, dar și comunitatea locală. Alături de colegii nostri din APTA – Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași și de Conf. Dr. Lucian SFÎCĂ, specialist în Meteorologie și Climatologie în cadrul Facultății de Geografie și Geologie, UAIC Iași, am trimis următoarele propuneri pentru bugetul local 2022:

1️⃣ actualizarea Registrului Arborilor (parte din Registrul Verde), registru în care ar trebui să se regăsească situația la zi a stării copacilor de pe aliniamentele stradale din municipiu (inventarierea tuturor arborilor după gen, specie și vârstă, cu alocarea unui nr. de inventar fiecărui arbore în parte).

2️⃣ contractarea unui serviciu profesionist (arboricultori atestati de ISA – Societatea Internațională de Arboricultură) de diagnostic și oferirea unui plan de măsuri eficient pentru a opri declinul copacilor stradali.

Semnatari: Meteorolog Sebastian Sava, Prof. dr. Ionel Muntele, Conf. dr. Lilian Niacșu, Conf. dr. Ionuț Minea, Lect. Dr. Marinela Istrate, Lect. Dr. Marius Mihai Cazacu, Lect. dr. Eugen Ungureanu, CSII Dr. Ștefan-Emanuel Baltag » Primăria Municipiului Iași | Mihai Chirica | Daniel Juravle #OrașePentruOameni

Sari la conținut