Iordana , colega noastra de la Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike, ne povestește astăzi 2 întâmplări despre 🚴‍♀️ pe “pistele” din Iași
Iordana , colega noastra de la Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike, ne povestește astăzi 2 întâmplări despre 🚴‍♀️ pe “pistele” din Iași

Iordana , colega noastra de la Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike, ne povestește astăzi 2 întâmplări despre 🚴‍♀️ pe “pistele” din Iași

 

Iordana , colega noastra de la Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike, ne povestește astăzi 2 întâmplări despre 🚴‍♀️ pe “pistele” din Iași. Asteptăm, în continuare, și alte mărturii de la voi.

👉“Merg la serviciu cu bicicleta de mai bine de 10 ani, și iarna și vara, din pandemie mai rar căci lucrez de acasă. Când locuiam în oraș, făceam zilnic 10 km, dar de când ne-am mutat în Zona Metropolitana, am de mers 28 km (dus-întors), motiv pentru care am trecut pe bicicleta electrică.

De când înregistrez drumurile cu bicicleta, am adunat peste 18.000 km, cei mai mulți spre serviciu, iar restul în plimbările prin pădurile din jurul Iașului sau la concursuri. Ei bine, în tot acest timp, 𝗻𝘂 𝗮𝗺 𝗮𝘃𝘂𝘁 𝗻𝗶𝗰𝗶𝘂𝗻 𝗶𝗻𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁 𝗰𝗮𝘁 𝗮𝗺 𝗽𝗲𝗱𝗮𝗹𝗮𝘁 𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗼𝘀𝗮𝗯𝗶𝗹.

În schimb, pe benzile de pe trotuar am avut de nenumărate ori situații de “near miss” și un accident tare urât pe faimoasa pista de biciclete de pe bd. Mangeron. În fața mea pedala un biciclist și a depășit doi pietoni care mergeau pe Splai (e de înțeles căci înainte pe acolo era trotuar). Când să-i depășesc și eu – neavând vizibilitate din cauza celor de pe pista – m-am trezit cu un biciclist care venea din sens opus. Frâna bruscă m-a aruncat peste bicicletă și am căzut pe genunchi. Din instinct am placat ca la rugby pietonul din fata mea, prinzându-l cu ambele mâini de picior și amortizând puțin căzătura. Pietonul nu a pățit nimic, dar eu am fost nevoită să fac pauza de pedalat o perioadă, fiindcă genunchiul stâng a fost destul de afectat. Din păcate, considerând că e un incident minor, nu am raportat accidentul la poliție și nici la serviciu (ar fi fost accident de munca).

De când am aflat ca Poliția vrea sa ne (re)educe să mergem pe benzile roșii, m-am conformat și eu, în ciuda tuturor inconvenientelor (la traversare devii pieton, ‘pista’ nu e la nivelul carosabilului așa ca traseul e plin de denivelări și borduri înalte, care fac urcarea/coborârea de pe trotuar greoaie și inconfortabila, în unele zone banda trece prin fața stației de autobuz, sunt amplasate chioșcuri, stâlpi, bănci pe sau lângă “pista” etc.), deși pană atunci pedalam doar pe carosabil. Și cum mergeam eu într-o zi prin Păcurari pe o bandă din asta roșie, fără griji, gândindu-mă la ale mele, căci nu prea erau oameni pe trotuar, văd un tătic care stătea pe “pistă” lângă căruț. L-am ocolit trecând pe trotuar și deodată, de după căruț mi-a sărit în față un copil de vreo 2 ani. Având reflexe bune, am frânat prompt, evitând astfel un accident ce putea să aibă urmări grave.

M-am implicat în campania Iașul iubește pietonii și bicicliștii pentru că sper să prind ziua în care vom avea și în Iași piste normale de biciclete pe care să pot pedala în siguranța alături de nepoții mei.”

Iordana

🤝Te așteptăm duminică, de la 11.00, în fața Palatului Culturii, îmbrăcat bine, pentru a porni la Marșul Pietonilor și Bicicliștilor.
✍️ Nu uita să semnezi și petiția 👉https://campaniamea.declic.ro/…/vrem-trotuare-libere-si…

Sari la conținut