Am trimis o cerere de audiență către Facultatea de Horticultură, Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, pe tema declinului arborilor stradali din municipiul Iași.
De ani buni vedem că ni se usucă arborii, mai afectați fiind cei din lungul bulevardelor. Mulți au fost toaletați excesiv, fără să menţină forma coroanei. Plantările noi înseamnă puieți prea firavi, ce vor avea nevoie de ani pentru a oferi umbră, în timp ce alte orașe din țară plantează copaci în balot. Uneori, pe locul unde a fost tăiat un arbore matur, nici măcar nu se mai plantează, ci se pune direct gazon, ca pe platbanda din Copou.
Studiile științifice au arătat că arborii stradali îmbunătățesc sănătatea mintală, cartierele cu copaci având un simț al comunității mai ridicat. Arborii purifică aerul, preluând gazele nocive, precum oxizii de azot. Vara oferă umbră pietonilor, au efect de barieră fonică împotriva traficului, fac trotuarele mai atractive mersului pe jos sau cu mijloace alternative de transport.
Anul trecut, alături de 8 profesori de la Facultatea de Geografie, din cadrul UAIC, am înaintat Primăriei Iași 2 propuneri pentru bugetul local 2022:
- actualizarea Registrului Arborilor (parte din Registrul Verde), cu ajutorul căruia să fie urmăriți arborii din Iași, notate intervențiile, inclusiv lucrările edilitare din jurul lor.
- contractarea unui serviciu profesionist (arboricultori atestați de ISA – Societatea Internațională de Arboricultură) de diagnostic și oferirea unui plan de măsuri.
În urma acestor propuneri, a fost inclusă în bugetul local pe 2022 suma de 70 000 lei, pentru actualizarea Registrului Verde. Nu ştim însă în ce stadiu este, câţi arbori urbani au fost inventariaţi, deoarece Primăria Municipiului Iași nu a răspuns la cererea de informaţii depusă în urmă cu mai bine de o lună.
În primăvara acestui an, am trimis o invitație către SC Servicii Publice Iasi SA, societate subordonată Primăriei Iaşi, care se ocupă de întreținerea arborilor urbani, de a participa la primul curs de introducere în arboricultură destinat personalului care activează în domeniul gestionării spațiilor verzi urbane, organizat de AsoP Romania, în Bucuresti. Au participat angajați în administrațiile din Hunedoara, Petroșani, Râmnicu Vâlcea, Tulcea, de la Iași, nimeni.
Primăria Iași a afirmat că are o colaborare constantă cu specialişti de la universitatea USV Iasi pe problema arborilor urbani, existând și un protocol. Așteptăm cu nerăbdare această discuție cu profesorii de la USV Iași, în speranța că împreună vom reuși să schimbăm modul în care administrația locală se raportează la arborii urbani.
PS: rolul arborilor stradali în sănătatea publică l-a explicat foarte bine și Dragoș Pătraru în ultima ediție Starea Sănătății, pe care vă invităm s-o urmăriți în linkul din primul comentariu.