Apreciem deschiderea administrației ieșene pentru soluții sustenabile în ceea ce privește limitarea traficul rutier în proximitatea școlilor, care, știm cu toții, este infernal mai ales la orele dimineții. Astfel, la propunerea APTA, Primăria Municipiului Iași analizează implementarea unui proiect de tipul School Streets în zona Cantemir, unde se află trei instituții, liceu, școala și grădinița, prin care va fi restricționat traficul auto pentru 1-2 ore dimineața, când încep elevii cursurile și similar, la terminarea lor pe strada/străzile din apropierea școlilor.
Dacă vrem ca viitorii adulți să fie sănătoși, să se dezvolte într-un mediu cu aer curat, să deprindă obiceiuri sustenabile de deplasare, trebuie să le oferim copiilor spații mai largi, sigure pentru a merge pe jos, cu bicicleta și cu transportul public spre școală. Inițiativa este în acord cu celelalte acțiuni întreprinse de administrație de îmbunătățire a transportului public local, dezvoltarea transportului metropolitan, implementarea unei politici de parcare restrictive.
Străzile Școlare (School Streets) reprezintă un concept foarte răspândit în orașele vestice aglomerate, administrațiile din Paris, Londra sau Milano limitând accesul mașinilor pe străzile din jurul școlilor la orele de vârf, tocmai pentru a descuraja fenomenul de drop-off/pick-up.
Deși în București unii primari de sector au implementat proiecte Kiss&Ride realizate în proximitatea unor școli, această măsură a stârnit un val de reacții negative în rândul riveranilor, dar și al părinților care sunt conștienți că este o inițiativă eronată. Spre deosebire de Kiss&Ride, School Streets încurajează utilizarea transportului alternativ, este o măsură prietenoasă cu mediul și creează condiții de siguranță elevilor. Atașăm câteva materiale informative referitoare la situatia actuală din Iași și exemple de implementare a School Streets în orașele vestice.
#IașulAccesibilPentruToți#OrașePentruOameni
#ImplicareCivică#MobilitateSustenabilă